Casey zit op de kinderopvang en wil niet praten. De driejarige gaat haar eigen weg, leeft in haar eigen wereldje en maakt nauwelijks contact met de andere kinderen. Als ze speelt, doet ze dat in haar eentje. In stilte. Als ze iets nodig heeft, wijst ze. Nog nooit heeft ze met haar begeleiders gesproken. Kán ze überhaupt praten? Ja, dat kan ze. Thuis. Casey heeft wel degelijk een eigen geluid, een stem, maar die laat ze aan buitenstaanders niet horen. Ook Niels, een heel verlegen jongetje, speelt wel in de buurt van andere kinderen, maar maakt nooit contact.
Pedagogisch medewerker Andrea is één van de begeleiders van Casey en Niels op kinderopvang Piratenschip in Assen en besloot in samenspraak met de ouders, om de hulp van Yorneo in te schakelen. Onder de naam Vroeg Erbij met het motto “hoe eerder je erbij bent, hoe beter” helpt Yorneo samen met Icare, vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin, kinderen die wat extra zorg nodig hebben. Vroeg Erbij is een oplossingsgerichte aanpak met betrekking tot de leer- en leefomgeving van kinderen.
Een ambulant hulpverlener van Yorneo heeft Casey een dagdeel geobserveerd en komt tot de conclusie dat Casey de keuze heeft gemaakt: op de kinderopvang praat ik niet. Daar voelt ze zich prettig bij, veilig. Andrea: “Doordat we zo voorzichtig zijn geweest, is Casey in haar schulp blijven zitten. De hulpverlener van Yorneo leert Casey dat een vraag stellen heel normaal is, dat praten heel normaal is. En ja, langzamerhand begint Casey te praten. De cirkel is doorbroken."
Ook Niels is met behulp van video-opnamen geobserveerd en duidelijk werd dat hij graag met de anderen wilde meedoen, maar dat hij door de drukte werd ondergesneeuwd. Andrea vertelt: “We kregen van Yorneo de tip om gericht ruimte voor Niels te maken: ‘Jongens, Niels wil ook graag meedoen, maak even ruimte voor hem.’ Het heeft een tijdje geduurd, maar Niels ging steeds meer met de andere kinderen spelen." Andrea ziet de hulp van Yorneo als een meerwaarde, niet als een bedreiging: “Ze komen ter ondersteuning, niet om ons te vertellen dat we het niet goed doen. Het is fijn dat je je zorg kunt delen. Een externe professionele blik kan onszelf en daarmee het kind meer opleveren.”